Vrijspraak voor man die op buurman van opa schoot

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft dinsdag de 32-jarige Ephraïm P. uit Zwijndrecht vrijgesproken. De man schoot twee jaar geleden op Omer V. de buurman van zijn opa.

Belga

De rechtbank oordeelde dat de beklaagde had gehandeld uit "onweerstaanbare dwang", omdat zijn opa al tweemaal in elkaar was geslagen door het slachtoffer. De opa van de beklaagde en Omer V. lagen al jaren met elkaar overhoop.

En het bleef niet bij scheldpartijen. Omer V. had zijn 79-jarige buurman op 8 mei 2000 al eens een flink pak slaag verkocht omdat de oude man een vuurtje in zijn achtertuin te lang had laten branden.

Op 14 april 2003 escaleerde de vete opnieuw. Omer V. gaf de opa van Ephraïm P. een zware aframmeling, kleedde hem uit en liet hem halfnaakt op straat achter. De politie pakte Omer V. op, maar liet hem na verhoor weer gaan. Toen de beklaagde dit vernam, werd hij witheet van woede. Hij was door zijn grootvader opgevoed en kon het niet langer aanzien dat de oude man zo werd mishandeld. Hij trok op 16 april met een jachtgeweer naar de buurman om hem een lesje te leren. Er ontstond een schermutseling waarbij Omer V. door een kogel werd getroffen in de onderbuik. De man overleefde de aanslag, maar zou aan het incident een blijvende invaliditeit van 5 procent hebben overgehouden.