Le Mevel wint zestiende rit ronde van Italië

De Fransman Christophe Le Mevel (Crédit Agricole) heeft woensdag de 16e etappe van de Ronde van Italië (ProTour) gewonnen, een rit over 210 km van Lissone naar Varazze. Le Mevel had aan de finish een voorsprong van een tiental seconden op Christophe Brandt. De Italiaan Alessandro Vanotti werd derde op ongeveer 15 seconden.

Belga

Op 1500 meter van het einde sprong Le Mevel weg uit een kopgroep van zes renners, overgebleven uit een oorspronkelijk leidersgroep van 18 die ontstaan was na 100 km.

"Ik had nog krachten genoeg om opnieuw te springen", aldus Brandt die net voor Le Mevel had aangevallen. "De anderen vertikten het te reageren, en dus moest ik rijden voor de tweede plaats. Bijzonder jammer. Want nu duik ik wel de top-twintig van het klassement binnen, maar ik heb vandaag zo veel krachten verbruikt, dat ik de komende dagen allicht weer achteruitgeslagen word".

Bij de groep van 18 zat ook Björn Leukemans, maar toen Vanotti, Brandt, Engels, Schleck, Le Mevel en Fofonov wegreden op de Bric Berton, was hij er niet bij. "Toen ik de eerste keer naar de leiders probeerde te wippen, moest ik stoppen wegens buikkrampen", aldus Leukemans, die uiteindelijk 13e werd. "De tweede keer had ik de kracht niet meer".

De Italiaan Paolo Savoldelli (Discovery Channel) finishte met de grote groep op 22:15, en blijft leider.

Het is de eerste Franse ritzege in de Giro sinds 1999, en de eerste profzege voor de 24-jarige Le Mevel.