"Koecomfort" verhoogt de melkproductie

Ook koeien varen wel bij comfort. "Een koe met comfort produceert maar liefst 3.000 liter melk per jaar meer", zegt Johan Van Royen, woordvoerder van Agribex. De term "koecomfort" werd woensdag gelanceerd op een debat over dierenwelzijn.

Belga

Voldoende ruimte, licht en ventilatie in de stallen. Borstels zodat de dieren zich kunnen 'krabben' en matrassen zijn zaken die volgens Van Royen onder de noemer koecomfort vallen. Maar wat heeft een koe aan een matras? "Een koe die herkauwt, ligt liever. Om te gaan liggen, laat het dier zich vallen op de kniegewrichten. Als de stal een stenen vloer heeft, bezeert de koe zich, waardoor ze na verloop van tijd blijft rechtstaan om te herkauuwen. En dat zorgt voor stress", aldus Van Royen. En een koe die gestresseerd is, geeft minder melk. Ook factoren als licht, ruimte en temperatuur spelen een rol bij stress.

Volgens Van Royen werd koecomfort uitvoerig bestudeerd in Nederland. "Een koe met comfort produceert 11.000 liter melk per jaar, een 'gewone' koe gemiddeld 8.000", aldus Van Royen, die daarvoor verwijst naar de gegevens van een Nederlandse collega. "Ook in ons land zijn er bedrijven die al jaren koematrassen vervaardigen.

"Er is hier geen sprake van een vijfsterrenhotel voor runderen", zei Michel Vandenbosch van Gaia. Dat is pure noodzaak voor het dier en volgens van Royen spraken de andere deelnemers aan het debat hem niet tegen. Op het debat waren wetenschappers van onder meer de KUL en ook de organisaties de Boerenbond, VEVA, FWA en Delaval waren vertegenwoordigd.

Het debat wordt voortgezet op de landbouwbeurs Agribex 2005 begin december.