Strengere dopingcontroles bij F1-piloten

De Formule 1-piloten moeten zich voorbereiden op verscherpte dopingcontroles. De Internationale Automobielfederatie (FIA) heeft het Wereld Antidoping Agentschap (WADA) gevraagd de tests in de koninginnenklasse van de autosport over te nemen.

Belga

Er zijn geen aanwijzingen dat iemand welk middel dan ook zou nemen, verklaarde F1-arts Gary Hartstein in de marge van de Grote Prijs van Monaco. "Maar in ieders interesse houdt het steek dat er duidelijkere controles komen. Er staat bij ons zoveel op het spel dat de dopingcontroles optimaal uitgevoerd moeten worden."

De autocoureurs zullen vanaf nu ook rekening moeten houden met controles buiten de raceweekends. De controleurs kunnen onaangekondigd en overal ter wereld bloed- en urinestalen afnemen.

Waar het WADA de inspecties gaat uitvoeren, blijft de rechtspraak over potentiële dopingzondaars in de handen van de FIA. Naar het voorbeeld van sporten als wielrennen en atletiek zal een positieve rijder met een schorsing tot twee jaar gestraft kunnen worden.

In de Formule 1 kwam tot vandaag nog geen dopinggeval voor. In de Formule 3000 moest de Tsjech Tomas Enge drie jaar geleden zijn titel inleveren, nadat in zijn urine sporen van cannabis werden aangetroffen. De Tsjech kreeg ook een jaar schorsing.