Proces rond dood Iraakse CIA-gevangene, zonder CIA-leden

In San Diego (Californië) is een rechtszaak begonnen rond de dood van een Iraakse gevangene in een gevangenis van de Amerikaanse geheime dienst CIA. Toch moet geen enkele CIA-medewerker voor het gerecht verschijnen.

Belga

Wel staat een Amerikaanse soldaat terecht wiens eenheid de vermeende rebel oppakte en levend uitleverde aan CIA-medewerkers in de gevangenis van Aboe Ghraib in Bagdad. Dat schrijft de krant

Washington Post

woensdag.

In militaire kringen is er heel wat beroering over het feit dat geen enkele CIA-medewerker zich moet verantwoorden. Volgens mediaberichten werd de gevangene in Aboe Ghraib zwaar gefolterd en stierf hij kort na zijn aankomst in de gevangenis. Hij zou aan zijn handboeien zijn opgehangen. De feiten dateren van ongeveer 19 maanden geleden.

Voor het militaire gerecht in San Diego staat sinds dinsdag soldaat Andrew Ledford terecht, lid van de elite marine-eenheid SEAL. Volgens de Washington Post staat hij terecht omdat hij tegen de arm van de gevangene bokste, hij zich liet fotograferen met de man en tijdens het onderzoek loog. Als hij schuldig bevonden wordt, kan de soldaat tot elf jaar cel krijgen.