Vlaams parlement schort legionellabesluit op

Het Vlaams parlement heeft een resolutie goedgekeurd dat het zogenaamde legionellabesluit opschort. Dat besluit verplichtte dat instellingen en verenigingen met eigen sanitaire infrastructuur een aantal investeringen moesten doen om besmettingen met de veteranenziekte te voorkomen.

Belga

Het legionellabesluit kwam er in de vorige Vlaamse legislatuur nadat mensen de veteranenziekte hadden opgelopen tijdens een bezoek aan een handelsbeurs. Alle instellingen waar warm water voor handen is moesten een beheersplan opstellen en de nodige aanpassingen doen om de bacterie te bestrijden die de ziekte veroorzaakt.

Omdat die verplichtingen financieel zwaar waren en omdat de maatregelen niet zo efficiënt bleken, had Tom Dehaene (CD&V) en enkele andere Vlaamse parlementsleden een resolutie ingediend om het legionellabesluit te laten wijzigen. Die resolutie is woensdag unaniem goedgekeurd.

Het legionellabesluit moet volgens de resolutie binnen de zes maanden worden herbekeken en de toepassingen ervan moet gedurende die periode worden opgeschort. De opschorting moet voorkomen dat instellingen of verenigingen nog kosten moeten maken in afwachting van een nieuw besluit.