Joris Vandenbroucke (Spirit) maakt entree in parlement

Door het vertrek van Steve Stevaert naar de provincie Limburg doet Joris Vandenbroucke (Spirit) zijn intrede in het Vlaams parlement. Meteen telt de Spirit-formatie vijf leden. Vandenbroucke legt wellicht op 1 juni de eed af, tijdens de volgende plenaire vergadering.

Belga

De 28-jarige Vandenbroucke is afkomstig van en woont in Borgloon. Hij zette zijn eerste stappen in de politiek als voorzitter van de studentenkern van de Volksuniejongeren in Leuven waar hij na zijn studies enkele jaren heeft gewoond. Als lijsttrekker voor VU&ID werd hij er in 2000 verkozen in de gemeenteraad.

Vorig jaar nam hij ontslag en keerde terug naar zijn thuisbasis om in Limburg te kandideren als tweede opvolger op de sp.a-spirit-lijst voor het Vlaams Parlement. Sinds oktober 2004 is hij provinciaal voorzitter van Spirit in Limburg.

Vandenbroucke is licentiaat geschiedenis en deed aanvullende studies bedrijfseconomie. Professioneel was hij actief als parlementair medewerker, als stafmedewerker op het kabinet van voormalig Vlaams minister Johan Sauwens en als woordvoerder van voormalig Vlaams minister Gilbert Bossuyt. Momenteel werkt hij op de studiedienst van Spirit.

Als jong parlementslid wil hij zich inzetten "voor zaken waar jongeren van wakker liggen: gelijke kansen in het onderwijs, de hoge jeugdwerkloosheid, betaalbare huisvesting, ruimte voor de jeugd om zich te kunnen uitleven, enz..."