Motie van afkeuring tegen Commissie krijgt forse tegenwind

De 77 indieners van de motie van afkeuring tegen de Europese Commissie konden in het Europees parlement op weinig begrip rekenen. Commissievoorzitter José Manuel Barroso pakte de indieners hard aan omdat ze zich volgens hem aan demagogie en rioolpolitiek schuldig maken.

Belga

"De burger, aldus Barroso, wil daar niet van weten." Vervolgens kregen de 77 de volle lading van de grote fracties. Vooral Hans-Gert Poettering van de EVP haalde fors uit.

Aanleiding voor de motie van afkeuring was het nieuws dat Barroso in augustus vorig jaar op het jacht van de Griekse reder Spiros Latsis een week gratis ging spelevaren. Een maand later ontving een rederij van Latsis van de Europese Commissie een subsidie van 10 miljoen euro. Dit in het kader van de regionale steun. Voor de Britse 'independist' Nigel Farage waren het voldoende redenen om een motie van afkeuring in te dienen. Niet zonder moeite vond hij 77 ondertekenaars, nodig om de motie ontvankelijk te verklaren.

Farage leidde het debat in en herinnerde eraan dat hij niemand van malversaties had beschuldigd. "Het gaat er niet om, aldus Farage, dat we de Unie goed of slecht vinden, we willen transparantie." Terloops herinnerde hij eraan dat de Britse conservatieven die de motie hadden ondertekend, zwaar onder druk waren gezet. Ter illustratie gaf hij Roger Helmer het woord. Hij bevestigde dat hij zwaar was aangepakt.

Volgens Barroso hebben de indieners van de motie een grens overschreden. De Commissievoorzitter stelde dat de vraag voor meer transparantie en deontologie slechts een rookgordijn is. "Ze bezondigen zich aan populisme en maken zich schuldig aan demagogie." "Om die reden, aldus Barroso, is het absoluut noodzakelijk dat we deze motie van afkeuring radicaal afkeuren."

Poettering noemde de motie onverstandig en onredelijk. De Britse conservatieven die de tekst mee ondertekenden, konden op weinig begrip van de EVP-fractieleider rekenen. "Ze hebben zich buiten de solidariteit van de groep geplaatst," aldus Poettering. Helmer zelf die in de plenaire vergadering de druk van de leiding aankloeg, kreeg nog een extra oorveeg. "Hij heeft zich zopas, zo sprak Poettering streng, buiten de groep geplaatst."

Ook de socialistische fractieleider Martin Schulz verketterde het initiatief. "Het gaat hier alleen om de show, meer is het niet." En verder zei hij dat zijn fractie niet aan een manoeuvre wenst mee te doen waarbij de laster tot een parlementaire strategie wordt verheven." Schulz gaf Barroso wel een sneer. "Of hij Latsis soms als maoïst had leren kennen?" De enige die Farage voluit steunde was de fractieleider van de eurosceptici Jens-Peter Bonde. Normaal, want Frarage en de zijnen maken deel uit van die fractie.

Na afloop van het kort debat - het duurde nauwelijks 45 minuten - bedankte Barroso het parlement omdat het duidelijk de grens tussen democratie en demagogie had getrokken. In juni, tijdens de plenaire zitting te Straatsburg, zal over de motie van afkeuring gestemd worden. Het is nu al een zekerheid dat ze met een overdonderende meerderheid zal worden weggestemd.