Verhofstadt bespreekt Europese dossiers in Luxemburg en Parijs

Een dag na het referendum over de Europese grondwet in Frankrijk reist de Belgische premier Guy Verhofstadt naar Luxemburg voor een onderhoud met zijn ambtgenoot Jean-Claude Juncker, de huidige voorzitter van de Europese Unie.

Belga

Het onderhoud met Juncker, zo deelde woordvoerder Didier Seeuws woensdag mee, is reeds lange tijd gepland en zal voornamelijk over de Europese top van 16 en 17 juni gaan. Op de top zouden de staatshoofden en regeringsleiders zich moeten buigen over de begrotingsplannen van de Europese Unie voor de periode van 2007 tot 2013.

De voorbereidende onderhandelingen lopen zeer moeizaam en in een gesprek met de Franstalige krant Le Soir heeft Juncker woensdag erkend dat de kans op een compromis slinkt. "Ik denk dat ons voorzitterschap met een valse noot zal eindigen", verklaarde hij. Verwijzend naar de vervroegde verkiezingen in Duitsland stelt de premier dat het dossier "steeds minder en minder haalbaar is".

Op 14 juni reist Verhofstadt naar Parijs, waar een gesprek met de Franse premier Jean-Pierre Raffarin op het programma staat. Hij maakt bovendien van de verplaatsing gebruik om een bezoek te brengen aan het lucht- en ruimtevaartsalon van Le Bourget.