Vlaams Belang dient klacht in wegens voorkennis

Het Vlaams Belang dient een klacht in wegens mogelijke handel met voorkennis in aandelen van de investeringsmaatschappij GIMV. De partij vraagt de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) een onderzoek te openen over de verkoop van GIMV-aandelen door de Vlaamse regering.

Belga

De Vlaamse regering verkocht op 11 mei 30 procent van de aandelen van de Vlaamse investeringsmaatschappij GIMV aan institutionele investeerders. De 6,95 miljoen aandelen veranderden voor 34 euro het stuk van eigenaar. De bruto-opbrengst van de operatie bedroeg 236,4 miljoen euro. De weken voor de verkoop daalde de koers van de investeringsmaatschappij gestaag en de dag ervoor dook het aandeel 6,12 procent lager tot 34,50 euro bij een uitzonderlijk hoog volume van 114.000 stuks.

De formele beslissing om tot de verkoop over te gaan, nam enkele weken in beslag. In die periode wees de Vlaamse regering het bankenconsortium aan dat de verkoop begeleidde (CSFB, Fortis en ING). "Ik meen dat de eventuele inbreuk op de wetgeving erin bestaat dat die banken hun klanten vooraf over de datum van de verkoop getipt hebben", meent het Vlaams parlementslid Rob Verreycken (Vlaams Belang). Verreycken is ook lid van de commissie Financiën van het Vlaams Parlement.

De CBFA heeft de brief van het Vlaams Belang nog niet ontvangen, maar houdt dag in dag uit via haar eigen marktenzaal de beurstransacties in het oog. Ze neemt abnormale koersevoluties of ongewone volumes onder de loep en kan overgaan tot een formeel onderzoek. Het valt dan ook niet uit te sluiten dat de Commissie de transacties in GIMV-aandelen aan het bekijken is. "We krijgen geregeld brieven. Als die nieuwe elementen bevatten, bekijken we die. Dat kan aanleiding geven tot een formeel onderzoek", zegt Luk Van Eylen, de woordvoerder van de CBFA.

Dirk Van Mechelen (VLD), de Vlaamse minister van Financiën, geeft in een antwoord op een vraag van Verreycken mee dat het bankenconsortium niet voor eigen rekening de markt kon ingaan en dat die banken dus niet rijker zijn geworden van de verkopen op de vooravond van de transactie. "Misschien hebben sommige speculatieve beleggers in GIMV-papier gedacht dat zij door een aandelenverkoop op 10 mei iets konden verdienen. De koers is na de plaatsing tegen 34 euro echter gestegen en die speculatieve verkopers - als ze er waren - hebben dus geld verloren", meent hij. Het GIMV-aandeel sloot gisteren 0,2 procent hoger af op 35,68 euro.