Kunstenaar bouwde zijn nest in Birmingham

De jonge Antwerpse performance-kunstenaar Benjamin Verdonck zit sedert zaterdag in een nest van eigen fabrikaat dat tegen de gevel van een ultra-modern torengebouw in het centrum van Birmingham is geplakt.

Belga

Het nest met de artiest is een van de trekpleisters van een week van spektakels allerhande in de tweede grootste Engelse stad. Verdonck bouwde zijn reusachtige zwaluwnest zelf, met behulp van berken-, wilgen- en beukentakken, 90 kg cement, 60 kg zand en 12 emmers lijm. Hij wil er een week blijven.

"Een zwaluw doet het in twee weken, ik heb drie maanden nodig gehad om mijn nest te bouwen", zo meldde Verdonck op zijn internetsite, vooraleer hij in zijn cocon stapte.

De Belgische straatartiest en acteur heeft dit spektakel in 2004 al uitgeprobeerd in hartje Brussel tijdens het KunstenFESTIVALdesArts. Toen ging het om een zeven dagen durende toneelvoorstelling "Hirondelle/dooi vogeltje/the great swallow", die hij bracht, opgehangen 31 meter boven de Anspachlaan.

In navolging van Joseph Beuys, die ruim 30 jaar geleden een week lang samenhokte met een coyote, heeft Verdonck in 2002 ook al eens een performance uitgevoerd waarbij hij drie dagen in een kooi samenleefde met een varken. Hij wou daarmee uiting geven aan zijn ongerustheid over de spanningen tussen Irak en de VS.