Brecht Evens laureaat beste debuutalbum van de Vlaamse Stripgilde

De 19-jarige striptekenaar Brecht Evens is laureaat geworden van de eerste wedstrijd van de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde (VOS) voor het beste debuutalbum. De jonge Hasselaar tekende en schreef het scenario voor het bekroonde werk "Een boodschap uit de ruimte". Het debuutalbum zal op 4.000 exemplaren in vierkleurendruk gepubliceerd worden door uitgeverij Van Halewyck.

Belga

Zijn tekstloze verhaal van 30 pagina's gaat over een grappig groen ruimtewezentje dat zijn ufo in een Belgisch bos neerpoot en vervolgens door reporters, filmploegen, een massa mensen en wereldleiders als Bush en Poetin wordt achternagezeten. De merchandising komt op gang, maar niemand weet eigenlijk wat het wezentje, dat maar blijft doorstappen, van plan is... tot het verrassende slot.

Evens is al van kindsbeen bezig met striptekenen. "Dit is super, ik ben echt verbaasd", zei hij in een reactie op de prijs. "Mijn verhaal was eigenlijk al klaar, en het bleek te voldoen aan de wedstrijdreglementen. Ik heb dus geluk gehad", meent het jonge talent. Van Brecht Evens verscheen zopas een kortverhaal (Koenraad, de grootste held aller tijden in een midlife-crisis) in het album "Offline" (in de reeks Pulp deluxe), waaraan nog acht andere tekenaars meewerkten.

"Ik ben vooral blij omdat dit echt mijn eigen ding is. 'Een boodschap uit de ruimte' is een gestroomlijnd verhaal met een simpele afwikkeling". Met het oog op de publicatie van dat album, dat tegen 20 september moet klaar zijn voor de Boekenbeurs in Antwerpen, wil de laureaat zijn tekenstijl nog wat verbeteren en de decors wat strakker zetten. Vrijdag heeft hij een afspraak met uitgeverij Van Halewyck om het concept van het album te bespreken.

Evens haalde het voor de ingezonden werken van de Nederlander Olivier Heiligers uit Eindhoven (Abel 87: Holocaustland) en de Gentenaar Filip Strubbe (Jan, of de zin van het leven), allebei naar scenario's van Ivan Claeys uit Sint-Joris-ten-Distel.

De jury bestond uit vertegenwoordigers van de Stripgilde, de stripspeciaalzaken, uitgeverij Van Halewyck en de pers. De werken van de eerste drie worden vanaf 19 november 2005, de dag van de uitreiking van de StripVos, tot het eind van het jaar in het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal in Brussel tentoongesteld.