B.B. King krijgt museum voor 80ste verjaardag

Gitarist B.B. King, een van de meest gerespecteerde figuren van de Amerikaanse blues, wordt de trotse eigenaar van een museum over zijn leven.

Belga

Het museum komt in Indianola, vlakbij Kings geboortedorp in Mississippi. Dat heeft de agent van de muzikant meegedeeld.

"Dit wordt een verjaardagscadeau voor Riley B. King, de koning van de blues", vertelde Jerry Digney. King viert zijn 80 lentes in september. "Mijn roots liggen in de delta van Mississippi", aldus het feestvarken in een mededeling.

Het museum kost 10 miljoen dollar en zal worden gehuisvest in een oude molen. Als alles volgens plan verloopt, opent het museum in 2007. King, onlosmakelijk verbonden met zijn zwarte Gibson-gitaar "Lucille", zal aanwezig zijn bij de start van de werken op 10 juni. Op termijn zal in het museum het leven van King worden getoond aan de hand van animaties en opnames.

King was al goed voor 50 albums en 13 Emmys, de hoogste onderscheiding in de Amerikaanse populaire muziek. De staat Mississippi riep recent een "B.B. King Dag" in het leven. De lokale overheid heeft al beloofd om het museum voor een stuk mee te financieren. De rest van de centen wordt gehaald bij kunstbeschermers en bedrijven.