Jaar cel voor Servische winkeldieven

De strafrechter van Tongeren heeft woensdag twee Serviërs wegens tal van winkeldiefstallen van hoofdzakelijk sportkledij veroordeeld tot effectieve celstraffen van een jaar en boetes van 500 euro. De twee, een 28-jarige en een 26-jarige man van Servische afkomst, gebruikten verscheidene schuilnamen toen de politie hen vatte. Ze zijn beiden aangehouden.

Belga

De feiten speelden zich af in Genk, Zaventem en Sint-Joost-ten-Node tussen november 2004 en januari van dit jaar. De winkeldieven maakten telkens een grote hoeveelheid kledij en sportartikelen buit. De buit werd nadien verkocht tegen dumpingprijzen. Bij huiszoekingen in de woningen van de Serviërs in Sint-Joost-ten-Node troffen agenten bijna 900 euro aan. De rechter verklaarde dat bedrag woensdag verbeurd.

In de zaak stonden nog twee andere betichten van 44 en 43 jaar van Bosnische en Macedonische afkomst terecht. Ze waren aanwezig bij een aantal van de winkeldiefstallen en stonden op uitkijk. Dat kostte hen woensdag een effectieve celstraf van acht maanden en een boete van 250 euro. Ook zij zijn aangehouden voor deze feiten.

De rechter oordeelde dat de werkwijze van de bende van weinig respect voor de goederen van anderen getuigde en blijk gaf van een criminele ingesteldheid. Zo maakten de winkeldieven steevast gebruik van een speciale zak om het alarmsysteem te omzeilen en werden ze allen gedreven door gemakkelijk geldgewin, aldus de rechter.