Kopstukken internationale autozwendel riskeren strenge bestraffing

Voor de correctionele rechtbank van Tongeren hebben zich woensdag 27 betichten moeten verantwoorden voor een internationale autozwendel.

Belga

De bende staat terecht voor het omkatten (voorzien van een kentekenbewijs en een chassisnummer van een sloopauto) van ruim dertig gestolen wagens. Die werden met fictieve verkoopsovereenkomsten in ons land bij de douane ingeklaard en verkocht. De zaak wordt op 15 juni voortgezet. Dan komt de verdediging aan het woord.

Volgens de openbare aanklager vormden de getraceerde wagens slechts "het topje van de ijsberg". Het gerechtelijk onderzoek spitste zich met name enkel toe op die wagens die bij de douane in Maasmechelen en Genk werden ingeklaard.

Tegen de kopstukken van de bende vorderde het openbaar ministerie een strenge toepassing van de wet. Het gaat om een 26-jarige man van Turkse afkomst, een 36-jarige Beringenaar, een 31-jarige Genkenaar en een 32-jarige man uit As. Zij zorgden voor de leveringen van de gestolen auto's en gaven de medebetichten opdracht om de wagens met behulp van valse documenten in te klaren.

De zwendelaars stalen voornamelijk BMW's en in mindere mate Mercedessen en voorzagen de wagens nadien van het chassisnummer en de boorddocumenten van beschadigde wagens. De auto's werden voornamelijk in Duitsland gestolen en in België, Nederland en Duitsland verkocht.

In de zaak staan ook drie autohandelaars uit Herk-de-Stad, Aarschot en Ham terecht. Volgens de openbare aanklager waren zij ervan op de hoogte dat het gestolen en omgekatte wagens betrof en handelden ze louter uit winstbejag.

De overige betichten klaarden op vraag van de kopstukken telkens één of meerde wagens in en kregen in ruil daarvoor een financiële vergoeding of kochten een omgekatte wagen. De openbare aanklager wees erop dat hun aandeel weliswaar geringer, maar noodzakelijk was om de autozwendel te kunnen realiseren.