Nieuw jeugdlokaal Borgloon ligt in kersenweide

Na drie jaar van plannen maken en fondsen verzamelen, en na zeven maanden bouwen, worden zaterdag de nieuwe jeugdlokalen op de kersenweide langs de Walstraat feestelijk ingehuldigd. Behalve als onderkomen voor de jeugdverenigingen, moet het nieuwe gebouw dienen als stimulans om het jeugdtoerisme nieuwe impulsen te geven. De vzw Jeugdinfrastructuur heeft binnenkort dus een nieuw polyvalent jeugdlokaal, vlakbij het stadscentrum. Het gebouw is opgetrokken uit duurzame en ecologisch verantwoorde materialen. Het is toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit, en is ingeplant met respect voor de parkfunctie van de landelijke kersenweide.

jforier

Georges Willems, volwassen begeleider van de Chiro en coördinator van het project, benadrukt de samenwerking tussen de vele partners. “Alles begon met de vraag naar nieuwe lokalen door de Chiro en de KSA. Het eindresultaat is een ontmoetingsplaats voor de hele buurt, de Loonse jeugd, en toeristen die een ideale vertrekplaats of rustplaats zoeken bij hun bezoek aan Haspengouw.” Van de benodigde 303.000 euro kwam 106.000 euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het gemeentebestuur verleende een renteloze lening van 75.000 euro, de Chiro investeerde 25.000 euro, de vzw Jeugdinfrastructuur 15.000 euro en via allerhande activiteiten werd nog 25.000 euro ingezameld. Voor de resterende 55.000 euro zullen de Loonse verenigingen nog talrijke initiatieven nemen.

Met zes polyvalente zalen, een grote vergaderruimte, een knutselruimte en een zaal van 72 vierkante meter die tot slaapzalen kunnen worden omgebouwd, en een berging van 100 vierkante meter en een overdekt speelterras, is het gebouw geschikt voor de permanente werking van drie tot vier jeugdbewegingen.

“De tussenkomst van het gemeentebestuur berust op de afspraak dat in het gebouw ook onderdak wordt geboden aan andere occasionele spel-, studie- en feestactiviteiten van jeugdafdelingen van andere Loonse verenigingen”, zegt vzw-voorzitter en burgemeester Awouters. Door de ligging in de boomgaard, vlakbij het stadscentrum, moet het project ook nieuwe impulsen geven aan het jeugdtoerisme in Haspengouw.