Referendum over Noord-Zuid?

Het actiecomité Om Nu! wil een referendum over de Noord-Zuidverbinding. “We hebben nu al 4.000 handtekeningen voor de omleidingsweg. We starten nu een petitie zodat we een referendum kunnen afdwingen”, zegt Peter Timmermans. “Als de mensen die vorige keer hebben getekend dat opnieuw doen, komen we wel aan de 3.000 nodige handtekeningen. De burgemeester heeft vorige week op onze debatavond gezegd dat een referendum niet kan. Wij zijn bij twee juristen advies gaan inwinnen en die zeggen dat het wel kan.”

jforier

“Ik ben niet tegen een referendum”, zegt burgemeester Alain Yzermans. “Maar uit de navraag die ik heb gedaan, is een referendum alleen mogelijk voor die zaken waar de gemeente voor bevoegd is. En de Noord-Zuid is nu eenmaal een gewestweg. Maar ik zal de vraag stellen aan minister Keulen.” “Of je over de Noord-Zuidverbinding een referendum of niet kan organiseren, zal inderdaag van de minister van Binnenlandse Aangelegenheden afhangen”, zegt Jef Gabriels, burgemeester van Genk en voorzitter van de Vereniging van Steden en Gemeenten.

“Fenix was ook geen gemeentelijke materie, maar de minister heeft toen beslist om dat referendum toch te aanvaarden. De wetgeving is in elk geval zeer onduidelijk.”