Groen! en sp.a toch niet in kartel naar verkiezingen in Genk

De afdelingen Groen! en sp.a van Genk vormen geen kartel voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Dat heeft een meerderheid van de partijleden van Groen! maandagavond beslist. Nochtans zag het er eerder naar uit dat beide partijen met een gemeenschappelijke lijst zouden opkomen.

jforier

“Het was een moeilijke beslissing, maar als een meerderheid beslist om geen kartel te vormen met de sp.a, dan moet de minderheid zich daarbij neerleggen”, zegt Marleen Henrix, voorzitter van Groen! Genk.

“De beslissing sluit bovendien aan op die van Groen! Limburg. Wel zijn we bereid samen te werken aan thema’s of politieke onderwerpen die voor beide partijen gelijklopend zijn.”

Sandor Szeplaki, het enige Groen!-gemeenteraadslid in Genk, en de sp.a betreuren de beslissing. Volgens raadslid Szeplaki is de beslissing een gemiste kans voor een progressieve frontvorming in Genk. Ook Armand Ghijsens (sp.a)vindt het jammer.

“Wij staan open voor iedereen die wil meewerken aan een progressief front. We hadden dat graag gedaan met Groen! Het is vooral spijtig dat de deur is dichtgegaan zonder dat er gesprekken gevoerd zijn.”