Sociaal overleg rond zelfstandige kleinhandel komt op gang

De werkgeversorganisatie Unizo heeft woensdag een eerste keer gereageerd op de eisenbundel van de vakbonden in de sector van de zelfstandige kleinhandel. Concrete onderhandelingen zijn er nog niet geweest, zo vernam Belga van Unizo en de christelijke vakbond LBC-NVK. Die starten op 1 juni.

Belga

"Unizo heeft laten weten dat een aantal zaken zeker bespreekbaar zijn", aldus Chris Van Droogenbroeck. De vakbondsverantwoordelijke bij LBC-NVK zegt "goed vertrouwen" te hebben in de onderhandelingen, die volgende week echt van start gaan.

Luc Ardies, sectorverantwoordelijke distributie bij ondernemersorganisatie Unizo, zei dat "onder meer de koopkracht, het brugpensioen en bepaalde aspecten van het tijdskrediet" besproken kunnen worden. Hij benadrukte wel dat er inhoudelijk nog niets onderhandeld is.

De christelijke vakbond eist onder meer een algemene loonsverhoging (barema en reëel). "We richten ons daarvoor op het bedrag dat de grootdistributie kreeg, dus 20 euro", aldus Van Droogenbroeck. Daarnaast vraagt hij ook dat er overleg komt over de laagste barema's, "die lager liggen dan het gewaarborgde inkomen", en over de degressiviteitsschalen, "waardoor bijvoorbeeld schoolverlaters van 18 jaar niet eens 1.000 euro bruto verdienen per maand". Tenslotte eist de vakbond ook dat de minimumduur van contracten voor deeltijdsen wordt opgetrokken ("tot 18 uur") en dat de regeling rond tijdskrediet wordt uitgebreid.

De sector van de zelfstandige kleinhandel verenigt volgens Van Droogenbroeck 140.000 werknemers, verspreid over 23.000 handelszaken.