Visteon gered door Ford

Zo'n 24 fabrieken van Visteon, het tweede grootste Amerikaanse bedrijf dat auto-onderdelen maakt, zijn overgenomen door de voormalige moedermaatschappij Ford. Het is al de derde keer in anderhalf jaar dat Visteon financiële steun krijgt van Ford. Voor de Amerikaanse autobouwer betekent de tussenkomst wel een zware belasting: het akkoord kost Ford 1,15 miljard dollar.

Belga

Van dat bedrag zal 450 à 650 miljoen dollar dit jaar opgehoest worden. Daarnaast plant Ford zo'n 5.000 werknemers te laten afvloeien, wat op zijn beurt tussen de 300 en 500 miljoen dollar zal kosten.

Visteon werd vijf jaar geleden afgesplitst van Ford. Het bedrijf dat auto-onderdelen maakt heeft in al die jaren nooit winst gemaakt. Het verloor intussen bijna 95% van zijn nettowaarde en balanceert op de rand van het bankroet.

Ford is voor 70 procent afnemer van Visteon-onderdelen. Al in 2003 en maart van dit jaar kwam de Amerikaanse autobouwer met steunmaatregelen over de brug. Nu neemt Ford de controle over 24 fabrieken van Visteon, en gaat die herstructureren. "Op die manier zijn we verzekerd van een belangrijk deel van onze bevoorrading", aldus CFO Don Leclair. Ford gaat daarna wel op zoek naar kopers voor deze activiteit.

De maatregel zal de winst van Ford drukken, met zo'n 125 miljoen dollar in het vierde kwartaal en 350 miljoen volgend jaar. Op lange termijn, als de fabrieken zijn geherstructureerd en verkocht, zou de deal positief uitvallen doordat de aankoopkosten voor Ford zullen dalen.