Becoprivé tekent voorakkoord federale non-profit nog niet

De Belgische Confederatie van Private Gezondheidsinstellingen Becoprivé was woensdag rond 16 uur nog niet teruggekomen op de beslissing om als enige werkgeversorganisatie het voorakkoord voor de federale non-profitsector niet te onderteken. Zoals gepland houden de vakbonden, in gemeenschappelijk front, op donderdag 26 mei stakingsacties in de instellingen die lid zijn van Becoprivé.

Belga

Normaal moest de organisatie zich voor vandaag/woensdag intern uitspreken over het voorakkoord. Dat is nog niet gebeurd en volgens een woordvoerster "is er weinig kans dat dat nog zal veranderen". Volgens Yves Hellendorf van de christelijke vakbond CNE, de Franstalige zuster van de LBC, is het laatste probleem dat ondertekening in de weg staat de syndicale vertegenwoordiging in de rusthuizen met twintig tot vijftig personeelsleden.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront zal donderdag staken in de instellingen die lid zijn van Becoprivé. Die acties zullen onder meer voelbaar zijn in de Brusselse ziekenhuizen Edith Cavell, Basiliek en Park Leopold, net als in ziekenhuizen in Waals-Brabant, Bergen en Luik. Daarnaast zouden 600 rusthuizen in heel België getroffen worden. Er zal nog een verzoeningsvergadering plaatsvinden om het probleem van de opvorderingen in de ziekenhuizen Edith Cavell en Park Leopold te bespreken. Als Becoprivé definitief weigert het voorakkoord, dat stamt van 6 maart, te ondertekenen, zullen de werknemers van de instellingen die lid zijn van de organisatie niet kunnen genieten van de voordelen van het federale akkoord 2005-2010, zo bevestigde het vakbondsfront. Het gaat onder meer over een aantrekkelijkheidspremie, de creatie van extra banen en arbeidsduurvermindering. Op 6 maart besloot de federale regering 471 miljoen euro vrij te maken voor de non-profitsector, voor de volgende vijf jaar. Dit budget wordt verdeeld over de twee grote vakbondseisen: 302,5 miljoen euro voor de werkgelegenheid (over zes jaar) en 168,5 miljoen euro voor de koopkracht./.FUL(LUM) ./. 251730 MAY 05