Europese vakbonden juichen Oeso-pleidooi voor lagere rente toe

Het Europees Vakverbond, de koepel van EU-vakbonden, verheugt zich over het pleidooi van de economische denktank Oeso dinsdag voor een renteverlaging door de ECB (Europese centrale bank). Diverse hoge verantwoordelijken van die bank hebben de idee al afgeschoten.

Belga

Het moet een primeur zijn: de vakbonden die de traditioneel 'rechtse' Oeso bejubelen. Het EVV ziet in het jongste conjunctuurrapport van de Oeso echter de bevestiging van wat de vakbonden al vele maanden verkondigen. Europa moet een meer expansionistisch beleid voeren.

Met een verwachte economische groei van 1,2 procent in 2005 kan een renteverlaging de economie tot nieuw leven te wekken, zonder vrees voor inflatie. Voor het EVV moet de ECB haar "afwachtende houding" laten varen.

Tommaso Padoa-Schioppa, het Italiaanse lid van het ECB-directiecomité, en Erkki Liikanen, de gouverneur van de Finse nationale bank, hebben woensdag echter al verklaard dat er met de Europese rente niets mis is. De ECB-verantwoordelijken blijven de stelling aanhouden dat de huidige rente de economie reeds stimuleert.