Duitse douane onderschept recordaantal sigaretten

De Duitse douanediensten hebben in Hamburg een recordaantal van 216 miljoen sigaretten onderschept. Ruim 170 miljoen stuks werden dinsdag in de haven van Hamburg in beslag genomen, zo deelde de douanediensten woensdag mee. De resterende sigaretten werden in andere landen opgespoord en in beslag genomen. De speurders pakten daarbij ook enkele verdachten op, onder wie een Belg.

Belga

De vervalste merksigaretten met een straatwaarde van 30 miljoen euro, kwamen vanuit China. "Het gaat om de tot nog toe grootste inbeslagname in Europa", stelde de woordvoerder van de douanediensten.

De speurders waren de smokkelbende midden maart op het spoor gekomen. De sigaretten werden verstopt in containers met schoenen en textiel die volgens de begeleidende documenten bestemd waren voor Duitsland, Hongarije, Frankrijk en Nederland. Onder de schoenen en het textiel waren in elke container zowat 9 miljoen sigaretten verstopt. De Hamburgse douanediensten werkten samen met de autoriteiten van de landen van bestemming om de bende op te rollen.

Eind april pakte de politie zo een Belg, drie Hongaren en twee Duitsers op in Aken. In Boedapest liep begin april al een vermeend bendelid tegen de lamp en vrijdag werd in Wenen nog een Oostenrijker opgepakt.