Jo Lernout vertelt zijn verhaal

Woensdag is het boek 'Jo Lernout, mijn verhaal' voorgesteld, een boek van één van de stichters van het spraaktechnologiebedrijf L&H, dat enkele jaren geleden spectaculair over de kop ging.

Belga

De plaats van de boekvoorstelling - het Sheraton Airport hotel in Zaventem - is symbolisch, zo verklaarde Jo Lernout. "Het is in dit hotel dat eind 2000 onderhandeld werd met Temic, een dochter van Daimler-Chrysler, over een overname van een deel van de activiteiten van L&H. Temic bood 300 miljoen dollar, genoeg om te overleven, maar Bodson schoot de deal een maand later om een onduidelijke reden af".

Het boek heeft in die zin de allures van een detectiveroman. Het verhaal is niet dat van ingewikkelde technische en financiële uiteenzettingen, enkel bedoeld voor specialisten. Het boek richt zich in de eerste plaats tot de lezer die meer wil weten over één van de meest ophefmakende bedrijfsstory's van ons land, en dan nog vanuit de ogen van één van de hoofdrolspelers.

Maar voor een precieze verklaring van de ondergang van L&H blijft de lezer wel op zijn honger: ook Lernout heeft geen eenduidige uitleg en houdt het op open vragen. "Bodson heeft mij nooit willen zeggen waarom hij de deal met Temic afschoot. Ik had toen ook al geen toegang meer tot de Raad van Bestuur". Lernout vermoedt dat de beslissing er kwam na druk vanuit de VS.

Ook het feit dat het gerechtelijk onderzoek naar het faillissement van L&H nog steeds aan de gang is, zorgde voor een bijzonder voorzichtige aanpak. Frieda Joris, journaliste bij Het Laatste Nieuws en auteur van het boek, vertelde dat de volledige tekst door de advocaten van Lernout is nagelezen. "Het is absoluut de bedoeling niet om met dit boek voor de voeten te lopen van de gerechtelijke instanties of de publieke opinie te beïnvloeden", luidde het.

Het verhaal is meer dan een economisch verhaal, maar biedt ook een zicht op de emoties van één van de hoofdrolspelers. "Het faillissement was ook voor de stichters een menselijk drama", aldus Joris.

Lernout was bij de boekvoorstelling ook kritisch voor zichzelf. "Karakterieel moet ik nu toegeven dat ik niet geschikt was om een groot bedrijf te leiden: ik kon niet neen zeggen en wist niet hoe om te gaan met kritiek". De uitspraak "there's nothing wrong with being smart" die Lernout tot aan het faillissement bleef achtervolgen, noemt hij nu een stommiteit.

Tot slot biedt het boek ook een blik op 'de toekomst' van nieuwe technologieën. In dit hoofdstuk houdt Lernout een pleidooi voor meer durf vanwege ondernemers. "Na ons debâcle is er in Vlaanderen weer veel angst om durfkapitaal te verstrekken. De grote dreiging van de Aziatische landen is niet de lage loonkost, maar de inzet en durf om te ondernemen", aldus Lernout.