Europa geeft China nog tot eind mei voor akkoord textielimport

De Europese Commissie geeft de Chinese regering nog tot eind mei om een akkoord te bereiken over de 'vrijwillige' beperking van de export van T-shirts en vlasgaren naar Europa. Als er geen akkoord is, start een formele procedure, die al na 15 dagen leidt tot opgelegde beperkingen.

Belga

De EU-lidstaten hebben maandag de aanpak van de Commissie goedgekeurd. Een gesprek met de Chinezen dinsdag leverde nog geen resultaat op. Daarom heeft de Commissie woensdag formeel beslist over de verdere timing van de beschermingsmaatregelen.

Voor twee producten (T-shirts en vlasgaren) zal de Commissie een formele procedure opstarten bij de Wereldhandelsorganisatie WTO, als er tegen dan geen afdoende vrijwillige beperkingen zijn. Zo'n procedure kan maximaal negentig dagen duren, maar Europa kan al na vijftien dagen eenzijdige maatregelen opleggen.

Voor zeven andere textielproducten is er een informeel overleg over vrijwillige maatregelen dat nog verscheidene weken kan duren. Eurocommissaris Peter Mandelson en zijn diensten blijven de komende dagen wel in hoog tempo onderhandelen met de Chinese overheid.