Irak wil mandaat van multinationale troepenmacht verlengen

Irak gaat de VN vragen om het mandaat van de multinationale troepenmacht in het land uit te breiden, zo heeft de Iraakse regering woensdag bekendgemaakt. De jongste tijd nemen de aanslagen tegen Iraakse en Amerikaanse doelwitten toe.

Belga

De voorbije drie dagen werd in Irak een honderdtal mensen gedood, onder hen ook negen VS-soldaten. De maand mei was een van de bloedigste (ongeveer 600 doden) sinds het begin van het Amerikaanse offensief in maart 2003.

Een van de vermoedelijke verantwoordelijken voor deze aanslagen, Aboe Moessab al-Zarqawi, raakte intussen gewond, zo meldde zijn groepering in een communiqué. Toch reageert Washington uiterst voorzichtig op de berichten over de gezondheidstoestand van de leider van het terreurnetwerk al-Qaida in Irak.

Op 31 mei zal de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshyar Zebari, de VN vragen om het mandaat van de multinationale troepenmacht (160.000 manschappen waarvan 138.000 Amerikanen) uit te breiden. Volgens een diplomaat van een lid van de VN-Veiligheidsraad heeft Irak een dergelijke vraag geformuleerd in een brief. De Iraakse regering onderstreept daarbij dat de voorwaarden die een jaar geleden golden, onveranderd zijn gebleven. "Ons land heeft nog steeds af te rekenen met een gewapende opstand (...). Ondanks onze inspanningen kunnen de veiligheidstroepen de volledige verantwoordelijkheid voor de ordehandhaving en de verdediging van de grenzen nog niet verzekeren", luidt het.

Op het terrein blijven de aanvallen en aanslagen intussen voortduren. Woensdag werden zes Irakezen gedood. Twee van hen lieten het leven bij een zelfmoordaanslag in Bagdad, een burger kwam om bij een zelfmoordaanslag in een moskee in Saydia, de politiechef van Chorgat werd vermoord op zijn weg naar Mosoel en in Douhouk werd een agent gedood bij een bomexplosie. In Balad werden tenslotten een soldaat en een rebel gedood.

Het Amerikaanse leger zette woensdag in West-Irak opnieuw een grootschalig offensief in tegen vermoedelijke rebellen. Het gaat om het tweede offensief in een maand tijd in de streek. Tien rebellen werden gedood, twee marinesoldaten raakten gewond. De soldaten sloten bovendien de stad Haditha, nabij de Syrische grens, af.