Amnesty beschuldigt Israël en Palestijnen

Amnesty International geeft zowel Israël als de Palestijnen ervan langs in zijn mensenrechtenrapport over het afgelopen jaar.

AP Ned

Israëlische soldaten die op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook opereren schieten Palestijnen dood, martelen, vernielen bezittingen, houden medische hulp tegen en nemen medische hulpverleners onder vuur. De Palestijnse strijdgroepen worden door Amnesty veroordeeld omdat zij doelbewust Israëlische burgers treffen.

Het Israëlische leger heeft het afgelopen jaar meer dan zevenhonderd Palestijnen doodgeschoten, onder wie honderdvijftig kinderen. Dat gebeurde bij roekeloze beschietingen, bij het bombarderen van woonwijken of bij het gebruik van buitensporig geweld, aldus Amnesty. Sommige van deze daden kunnen worden aangemerkt als misdaden tegen de menselijkheid of als oorlogsmisdaden.

De beperkingen die Israël aan de Palestijnen oplegt hebben geleid tot wijdverbreide armoede en werkloosheid, zegt Amnesty, en verder heeft Israël zijn nederzettingen op Palestijns gebied uitgebreid. De Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem gaf woensdag ook een rapport uit, onder de titel Geen Gevangenen Nemen.

Daarin wordt de verdenking geuit dat Israëlische troepen afgelopen jaar Palestijnen hebben geliquideerd onder de dekmantel van zoekoperaties. Er zijn geen bewijzen dat de militairen opdracht hadden om gezochte Palestijnen te doden, zei B'Tselem, maar van de ongeveer 72 gezochte Palestijnen die in 2004 zijn doodgeschoten waren er minstens 43 die geen verzet boden. Ook werden bij dergelijke operaties zeventien omstanders gedood.

Volgens het rapport van Amnesty hebben gewapende Palestijnse groepen in 2004 109 Israëliërs gedood. Van de slachtoffers waren er 67 burgers, onder wie acht kinderen. De militante Palestijnen schoten op Israëlische auto's en lieten bommen afgaan op openbare plaatsen. Zulke op burgers gerichte acties zijn misdaden tegen de menselijkheid, aldus Amnesty.

Bassem Eid van de Palestijnse Mensenrechtenorganisatie Moshe Katzav, aan wie een exemplaar van het rapport ter hand werd gesteld, vroeg Amnesty een dialoog aan te gaan met de Israëlische regering. Het Israëlische parlementslid Zehava Gal-On van de oppositiepartij Yahad heeft om een parlementair spoeddebat gevraagd, liet de partij weten.

Volgens een telling van de Associated Press, gebaseerd op Israëlische en Palestijnse gegevens, zijn in ruim vier jaar 3.477 mensen aan de Palestijnse zijde gesneuveld en 1.034 mensen aan de Israëlische zijde.