Protest na beschuldiging Oriana Fallaci wegens belastering islam

De beslissing van een Italiaanse rechter om schrijfster Oriana Fallaci te beschuldigen van belastering van de islam in haar nieuwste boek, heeft woensdag heftige reacties losgemaakt in Italië.

Belga

Minister van Justitie Roberto Castelli en minister van Gelijke Kansen Stefania Prestigiacomo vonden de beschuldiging een aanval op de vrije meningsuiting. "Oriana Fallaci had de moed te zeggen wat zij denkt en deed dat zonder laster", zei Castelli in een interview met Radio Padania.

Een rechtbank in de Noord-Italiaanse stad Bergamo heeft Fallaci, die geboren is in Firenze, maar in New York woont, aangeklaagd na een klacht van Adel Smith, een moslimactivist.

Tijdens een zitting dinsdag verwierp rechter Armando Grasso het verzoek van de openbare aanklager om de zaak te laten vallen en besliste dat Fallaci voor de rechtbank moet verschijnen voor het beledigen van de islam.

In haar boek "De sterkte van de rede" (2004) bekijkt Fallaci de islam uiterst kritisch en waarschuwt ze voor de gevaren van een "mohammedaanse kolonisatie van Europa".

"Het zijn niet alleen de Bin Ladens, de Saddam Hoesseins of terroristen die wolkenkrabbers of bussen opblazen, die Europa binnendringen. Het zijn ook de immigranten die zich vestigen in onze huizen, die onze wetten niet respecteren en die hun ideeën, hun gewoonten en hun God aan ons opdringen", schrijft Fallaci in haar boek, waarvan er al meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht in Italië.

Het boek daagt de critici uit die haar beschuldigden racisme en xenofobie aan te moedigen en is vlijmscherp over de tolerantie tegenover moslims waartoe de vorige paus Johannes Paulus II, voormalig commissievoorzitter Romano Prodi en de vredesbewegingen opriepen.

Oriana Fallaci is oorlogscorrespondente in Vietnam en in de Golf geweest. Zij is nu in de zeventig en lijdt aan kanker.

De datum voor het begin van haar proces is nog niet vastgesteld.