Buskapers in Filipijnen op de vlucht

Drie gewapende buskapers in het zuiden van de Filipijnen hebben woensdag al hun gijzelaars vrijgelaten en zijn op de vlucht geslagen voor politie en leger. De kapers kregen van de politie een vluchtauto, die zoals ze hadden geëist werd bestuurd door een bisschop, Emmanuel Cabajar.

AP Ned

De bisschop, die inmiddels dus ook is vrijgelaten, besloot zich beschikbaar te stellen om als menselijk schild te dienen voor de kapers en hen te vervoeren, hoewel de politie het daar niet mee eens was.

De kapers, waarschijnlijk wapensmokkelaars, kaapten dinsdag in de provincie Misamis Occidental een bus met twintig inzittenden. Een aantal gijzelaars werd dinsdag al vrijgelaten en de chauffeur en twee passagiers, een man en een meisje, wisten later te ontsnappen. De man raakte tijdens zijn vlucht gewond toen de kapers op hem schoten. De kapers zijn nog voortvluchtig.

Ontvoeringen en kapingen zijn aan de orde van de dag in het zuiden van de Filipijnen, waar zowel communistische en islamitische rebellen als misdaadbendes actief zijn.