Nederlands Limburg schrikt van arrest over IJzeren Rijn

De provincie Nederlands Limburg reageerde woensdag "behoorlijk geschrokken" op het arrest van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag over de IJzeren Rijn. De Nederlandse Tweede Kamer wijdt volgende week zelfs een spoeddebat aan de uitspraak van het hof.

Belga

Het arbitragehof oordeelde dat Nederland het historische doorgangsrecht van België moet respecteren en dat ons land weer goederentreinen naar het Duitse Ruhrgebied over het historisch tracé van de IJzeren Rijn mag sturen. Het hof legde de criteria vast voor de verdeling van de kosten tussen België en Nederland.

Nederland moet dus meebetalen voor de IJzeren Rijn. Volgens een woordvoerder van de provincie Nederlands Limburg had de Nederlandse minister van Verkeer, Carla Peijs, tot voor kort echter de indruk gewekt dat de kosten voor het weer in gebruik nemen van de goederenspoorlijn bij België zouden liggen. Dat pakt nu dus zeer nadelig voor Nederland uit, zo luidde het woensdag.

De provincie vreest dat daardoor onder meer de omleiding van de spoorlijn rond Roermond problematisch gaat worden, omdat Nederland, anders dan eerder door Peijs geopperd, voor die kosten moet opdraaien. De provincie wil dan ook "op zeer korte termijn" een gesprek met de minister. De Nederlandse Tweede Kamer, eveneens bevreesd voor een financiële tegenvaller, wijdt volgende week donderdag een spoeddebat aan de uitspraak van het hof.