WHO ongerust over verhoging kostprijs vaccins voor arme landen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is ongerust over de prijsstijging van de vaccins voor arme landen, die nog zal toenemen met het op de markt komen van nieuwe producten, zo hebben verantwoordelijken van de organisatie woensdag verklaard.

Belga

De toelatingsprocedures voor nieuwe vaccins tegen ziektes als Japanse encefalitis, longontstekingen, hersenvliesontsteking en rotavirussen, lopen momenteel in verscheidene landen, zo zei Marie-Paule Kieny, directrice van het onderzoek inzake vaccins van de WHO, woensdag aan de pers.

"De meeste van die nieuwe vaccins zijn te duur voor de ontwikkelingslanden om ze met hun eigen middelen te kunnen aankopen", aldus dr Kieny op de laatste dag van de jaarlijkse bijeenkomst van de WHO, die een 'wereldstrategie' voor de verspreiding van vaccins in de periode 2006-2015 heeft goedgekeurd.

"Er is een nieuwe steunbelofte van de zijde van de internationale gemeenschap (...) en wij verwachten dus dat het zal mogelijk zijn de vaccins te verspreiden", vervolgde zij, waarbij zij vol lof was over partnerschappen met de farmaceutische industrie om de toegang van alle mensen tot vaccinatie te garanderen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven er elk jaar 2,1 miljoen mensen, van wie twee derde kinderen, aan ziektes waartegen wel degelijk vaccins bestaan, voornamelijk mazelen, hepatitis B, kinkhoest en tetanos. In 2003 waren 27 miljoen zuigelingen en 40 miljoen zwangere vrouwen niet tegen deze ziektes beschermd.

Anderzijds worden elk jaar 2 miljoen overlijdens voorkomen dankzij vaccinatie.

De uitgaven die gedaan worden voor de systematische vaccinatie beliepen in 2000 1 miljard dollar. Dat cijfer zal naar verwachting verdubbelen tegen 2006 wegens het op de markt komen van nieuwe vaccins en door een betere verspreiding van de bestaande vaccins, aldus de WHO.