Helikopter landt op Everest

De Franse testpiloot Didier Delsalle (48) is als eerste mens met een helikopter bovenop het 'dak van de wereld' geland. Delsalle zette zijn Eurocopter Ecureuil/AStar neer op de 8.850 meter hoge top van de Mount Everest in het Himalaya-koninkrijk Nepal.

Belga

De vlucht had op 14 en 15 mei plaats, maar is pas woensdag in Parijs bekendgemaakt door de producent van de Ecureuil, Eurocopter, een dochter van het Europese concern EADS.

De helikopter bleef na de landing meer dan 2 minuten ter plekke staan, wat een voorwaarde voor erkenning van een record door de internationale luchtvaartorganisatie is. Hij vloog vervolgens terug naar het op 2.866 m hoogte gelegen basiskamp. Daags nadien zette Delsalle zijn toestel nogmaals op de top van de Everest neer. Op vraag van de Nepalese regering pikte hij tijdens zijn terugvluchten enkele in problemen verkerende bergbeklimmers op.

Didier Delsalle heeft met de Ecureuil eerder snelheidsrecords voor vluchten op 3.000, 6.000 en 9.000 meter gebroken. Het eerdere record van de hoogste landing in de Himalaya bedroeg 7.670 meter en werd in 2004 gevestigd met een, met een extra sterke motor uitgeruste, Cheetah.

De Duitse 'extreem-bergbeklimmer' Hans Kammerlander, die in 1996 de Everest beklom, heeft de landing van de helikopter scherp gehekeld. Dit is de aanzet om van het bergbeklimmen "een sightseeing tour voor miljonairs" te maken, sneerde hij tegenover de krant

Die Welt

. Hij vroeg zich af wat het volgende zal zijn. "Gaan ze een lift naar de top installeren?"