Chaos in Moskou door enorme stroompanne

Een enorme stroompanne heeft in de Russische hoofdstad Moskou urenlang voor chaos gezorgd. In de metro zaten zowat 20.000 reizigers vast en het verkeer liep in het honderd omdat de verkeerslichten het lieten afweten.

Belga

Volgens de eerste berichten zou een kortsluiting in een technisch verouderd transformatorstation in het zuiden van de stad een kettingreactie hebben veroorzaakt. Minister van Energie, Viktor Christenko sluit een terreuraanslag uit, aldus het agentschap Interfax.

President Vladimir Poetin stelde een werkbezoek aan Zuid-Rusland uit en riep een spoedvergadering bijeen met de betrokken ministers. Poetin had kritiek voor de aanslepende moderniseringswerken van de openbare energieleverantcier RAO EES. Het transformatorstation waar de panne begon, is al meer dan 40 jaar oud en heeft dus nood aan modernisering, aldus Poetin. De Russische minister van Defensie liet onmiddellijk twintig generatoren aanrukken.

Kort na de middag werd de panne sector per sector opgelost, maar onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken moest het zelfs daarna nog urenlang stellen zonder telefoons en computers. Ruim 1.500 Moskovieten raakten geklemd in liften en in de koelvakken van de warenhuizen dreigden tonnen levensmiddelen door de panne te bederven.

Door de chaos in de metro en in het verkeer, moesten de inwoners van de miljoenenstad bij temperaturen van meer dan 30 graden te voet door de stad. De Moskouse vervoersmaatschappijen zetten 1.000 bussen in om de panne op vijf metrolijnen op te vangen. De reizigers die in de metro zaten op het ogenblik van de panne, werden door hulpdiensten bevrijd. "Er was geen paniek", aldus een woordvoerster van de Moskouse metro. Zelfs zes uur na de panne op het stroomnet stond de metro op bepaalde plaatsen nog stil. De stroomstations in de stad lieten weten dat het stroomnet pas donderdag weer volledig hersteld zal zijn.

Ook de ziekenhuizen kwamen zonder stroom te zitten. Dringende operaties moesten zelfs worden uitgesteld. Op heel wat plaatsen liet ook het drinkwatersysteem het afweten omdat de pompstations niet meer functioneerden. Op enkele straathoeken werden daarom tankwagens met drinkwater ingezet.

In Toela, 150 km ten zuiden van Moskou, viel de stroomvoorziening helemaal uit, maar ook andere grootsteden in de buurt van Moskou kwamen zonder elektriciteit te zitten. Even was er in Toela alarm in een chemische fabriek. Door de panne was daar een giftige stof vrijgekomen, maar volgens de autoriteiten was er op geen enkel ogenblik gevaar voor de volksgezondheid.