"Israëlisch leger verhult Palestijnse liquidaties"

Israëlische mensenrechtenactivisten beschuldigen het leger (IDF) ervan, gerichte moorden te verhullen als poging tot arrestatie.

Belga

De organisatie "B'Tselem" publiceerde woensdag een rapport nadat het afgelopen jaar bij het inzetten van Israëlische troepen 89 Palestijnen om het leven waren gekomen, die het leger zogezegd wilde arresteren. Bijna de helft van de slachtoffers was niet gewapend of had niet getracht zijn wapens tegen de soldaten te gebruiken.

Het rapport met de titel "Neem geen gevangenen" komt tot het besluit dat de soldaten in dit geval het duidelijk voornemen hebben om de gezochten te doden en niet vast te nemen. Het verslag beroept zich op verklaringen van Palestijnse ooggetuigen.

De krijgsmacht wijst de beschuldigingen ten stelligste van de hand. Volgens de Israeli Defense Forces wordt de arrestatie van door het gerecht gezochte militante Palestijnen steeds voor ogen gehouden - met uitzondering van de gevallen waarin soldaten of burgers in levensgevaar zijn. Het leger gaf toe dat op de Westelijke Jordaanoever dit jaar "drie gerichte dodingen zijn gebeurd tegenover circa 3.500 arrestaties".