'Al-Zarqawi weg uit Irak'

De Jordaanse terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi zou Irak zijn ontvlucht. Hij zou zich naar een buurland hebben begeven met twee artsen die hem behandelen aan een schotwond aan zijn rechterlong.

AP Ned

Dat heeft een extremistisch islamitische website woensdag gemeld. De beweringen werden echter meteen tegengesproken op andere websites.

Het was onmogelijk het bericht op de website, ondertekend door ene Al-Khalidi, te verifiëren. Al-Khalidi, die al eerder berichten over Al-Zarqawi en diens beweging Al-Qaida in Irak op de website plaatste, zei het nieuws te hebben ontvangen van "broeders dichtbij de heilige strijders in Irak". De website waar zijn bericht op te vinden is, is echter al enige tijd niet meer gebruikt voor dit soort meldingen. Hij kreeg ook zware kritiek van andere sites die meldden dat het bericht vals was.

Dinsdag meldde een andere islamitische website in naam van Al-Qaida in Irak dat Al-Zarqawi gewond was geraakt bij gevechten. Al-Zarqawi heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een reeks aanslagen, ontvoeringen en onthoofdingen in Irak. Hij is de meest gezochte terrorist in het land, er staat een prijs van 25 miljoen dollar op zijn hoofd.

De Iraakse autoriteiten meldden woensdag dat ze een vooraanstaand handlanger van Al-Zarqawi hadden doodgeschoten in Noord-Irak. De man, Sabnan Ahmad Ramadan, was een medewerker van Abu Talha, hoofd operaties van Al-Qaida in Irak rond de stad Mosul.