34 gewonden bij ontploffing autobom in Madrid

In de Spaanse hoofdstad Madrid is woensdag een autobom ontploft. Een Baskische krant was kort voor de aanslag gewaarschuwd door iemand die zei te bellen namens de Baskische afscheidingsbeweging ETA en de politie kon de omgeving tijdig afsluiten.

Belga

Tweeënvijftig mensen raakten lichtgewond bij de aanslag, die omstreeks 9.30 uur werd gepleegd in San Blas, een arbeiderswijk in het noordelijke deel van Madrid. Slechts een van de gewonden moest worden behandeld in het ziekenhuis. Vijf van de gewonden moesten naar het ziekenhuis.

De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero zei eerder deze maand met de ETA te willen onderhandelen, als de beweging het geweld afzweert. Kennelijk in reactie daarop heeft de ETA in tien dagen tijd zes aanslagen gepleegd. Op 15 mei, twee dagen nadat het parlement zich ook voor onderhandelingen met de ETA had uitgesproken, ontploften op industrieterreinen in Baskenland vier bommen en afgelopen weekeinde deed zich een kleine bomexplosie voor in Zarauz. In Madrid pleegde de ETA in februari voor het laatst een aanslag. Het is twee jaar geleden dat er voor het laatst een dode viel bij een ETA-aanslag en de beweging is ernstig verzwakt door de arrestatie van een aantal kopstukken, reden voor Zapatero om onderhandelingen voor te stellen. Zapatero zei na de aanslag dat de ETA geen andere keus heeft dan de wapens neer te leggen en zich op te heffen.