Nederlandse huisartsen staken

Bijna alle huisartsen in Nederland voeren vanaf woensdag drie dagen actie tegen de plannen van minister van Volksgezondheid Hoogervorst.

Belga

Die wil het Nederlandse zorgstelsel vernieuwen door de markt te laten spelen. De meesten staken, slechts een enkele huisarts doet niet mee. Dat blijkt uit een rondgang langs een aantal actiecoördinatoren.

Afgelopen vrijdag leek het erop dat 68 procent van de ruim 8000 huisartsen zou meedoen, maar actiecoördinator G. van Loenen schat dat inmiddels 80 procent dezer dagen de deur van de praktijk sluit. Het ziet er naar uit dat de meeste spreekuren zijn afgeschaft.

Alle actievoerende huisartsen hebben geregeld dat een collega nog wel uitrukt voor spoedzaken, terminale of chronische patiënten.

Daarnaast verwijzen de meeste huisartsen naar een callcenter of huisenartsenpost die telefonisch bereikbaar is. Indien er echt sprake is van directe nood, wordt de patiënt doorverwezen naar de spoedeisende hulp van het dichtsbiëzijnde ziekenhuis of wordt aangeraden 112 te bellen.

Op regionaal niveau zijn afspraken gemaakt met ziekenhuizen en ambulancediensten. Ook apothekers houden rekening met de actie. Ze hebben aangekondigd coulant te zijn met mensen die zonder recept herhaalmedicatie nodig hebben.