Solidariteitsmars in Brussel voor neergeslagen betoging Marokko

De berberorganisaties Agraw-Imazighen en Congres Mondial Amazigh organiseren nu vrijdag in Brussel een solidariteitsmars. Aanleiding is het hardhandig optreden vorige donderdag van de ordetroepen tegen inwoners uit Tamassint, in de Marokkaanse provincie al-Hoceima.

Belga

De inwoners van Tamassint betoogden op 19 mei tegen het uitblijven van staatssteun voor de slachtoffers van de aardbeving die al-Hoceima in februari vorig jaar trof. De manifestatie werd hard uiteengeslagen. Volgens het Marokkaanse weekblad

Tel Quel

vielen er tientallen gewonden. De ordehandhavers gingen de betogers te lijf, vuurden traangasgranaten af en schoten in de lucht. Er volgden ook arrestaties.

Volgens de initiatiefnemers van de protestmars in Brussel is de situatie in Tamassint ernstig. "Het gebied is hermetisch afgesloten door het leger, gewonden durven niet naar het ziekenhuis, demonstranten hebben zich in de bergen verstopt en vrouwen zijn bang voor ongewenste intimiteiten of erger". De betoging in Brussel gaat van het Schumanplein richting Marokkaanse ambassade en start om 16.00 uur.