FAVV vindt positieve hormonenstalen bij 26 landbouwbedrijven

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft in de stalen van zeker 26 van 49 gecontroleerde landbouwbedrijven in Vlaanderen en Wallonië de resten gevonden van hormonale producten. Dat zegt woordvoerder Pascal Houbaert.

Belga

De stalen werden genomen na de ontdekking van een hormonenhandel door het Ieperse gerecht.

Vier verdachten zitten in België in de cel wegens vermeende betrokkenheid bij de handel. De Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling verlengde dinsdag nog de aanhouding van drie van hen. Hoofdverdachte Gilbert A. was niet in beroep gegaan tegen de verlenging van zijn aanhouding door de Ieperse raadkamer.

Het Ieperse gerecht had vastgesteld dat in een clandestien labo in Spanje een hormoon werd gemengd in een kruidenmengsel dat als voedingssupplement aan runderen wordt gegeven. Gilbert A. verdeelde de mengsels in België en Nederland, zo luidt de verdenking.

Het Federaal Voedselagentschap blokkeerde meteen 49 bedrijven die de kruidenmengsels kochten bij Gilbert A. Uit een nieuwe reeks van resultaten blijkt dat de stalen van 26 bedrijven een positieve waarde vertonen. In 12 bedrijven zijn geen ongunstige analyses gebeurd. Nog niet alle resultaten zijn binnen. De betrokken landbouwers kunnen een tegenanalyse vragen. De stalen werden genomen van veevoeder en van mest.

Volgens hormoonmagistraat Johan Sabbe riskeren de boeren een straf tot vijf jaar cel en 660.000 euro boete. Bij de bedrijven waar hormonen werden gevonden, zullen de dieren moeten worden vernietigd.