Jaar cel voor man die illegale arbeider niet naar ziekenhuis bracht

Een aannemer uit het Vlaams-Brabantse Rillaar heeft voor het Brusselse hof van beroep een jaar cel met uitstel gekregen omdat hij een 25-jarige Poolse arbeider na een zware val niet meteen naar een ziekenhuis heeft laten brengen. De Pool overleed een dag later in het ziekenhuis.

Belga

Een medewerker van de aannemer kreeg zes maanden met uitstel. De familie van het slachtoffer krijgt 17.000 euro schadevergoeding.

De Pool werkte in oktober 2001 illegaal aan een huis in de buurt van Luik toen hij daar een zware val maakte van het dak. Een Nederlandse collega belde meteen de aannemer. Die besliste om de zwaargewonde man naar het ziekenhuis van Rillaar te brengen en niet naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis. Hij vreesde namelijk ontmaskerd te worden voor de illegale tewerkstelling van de Pool.

De aannemer belde een neef van het slachtoffer, die de man uiteindelijk naar het ziekenhuis bracht met de smoes dat hij van de trap was gevallen. De aannemer en de Nederlander werden eerder al eens door een Leuvense rechter veroordeeld tot 6 en 4 maanden met uitstel. Ze gingen echter tegen die straf in beroep. De Brusselse beroepsrechter sprak nu een nog strengere straf uit.