Drie jaar cel voor internationale sigarettensmokkel

De correctionele rechtbank van Gent heeft woensdag twee Britten veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en boetes van 24.789 euro voor een grootscheepse sigarettensmokkel tussen Zuid-Europa en Groot-Brittannië. Dertien medebeklaagden kregen celstraffen van 4 maanden tot 14 maanden en boetes van 2.000 tot 9.915,74 euro. Het merendeel van de beschuldigen liet verstek gaan.

Belga

Volgens het openbaar ministerie hadden de zestien tussen juli 1998 en juli 1999 op grote schaal namaaksigaretten vanuit Zuid-Europa naar Groot-Brittannië gesmokkeld. Daarbij maakten ze gebruik van oude vrachtwagens met valse nummerplaten en valse inschrijvings- en verzekeringsdocumenten, ofwel ronselden ze chauffeurs om de sigaretten tussen hun lading te verbergen. De vrachtbrieven vermeldden diepvriesgroenten, flesdoppen of andere producten.

Het inladen gebeurde in loodsen in Oost- en West-Vlaanderen, die eveneens gehuurd werden onder valse identiteiten. In totaal zouden ze voor meer dan 110.000 euro aan sigaretten gesmokkeld hebben. Het ging om een goed gestructureerde en wijd vertakte criminele organisatie, aldus de substituut-procureur des Konings. Een paar belangrijke figuren uit de organisatie konden de dans ontspringen, maar volgens de openbaar aanklager stonden in Gent toch drie leidende personen terecht: twee Britten en de Belg Johan V, die in ons land de transporten coördineerde. Hij was zowat de enige die persoonlijk aanwezig was op het proces.

De twee Britten werden veroordeeld tot 3 jaar celstraf en 24.789 euro boete. Johan V. kreeg 14 maanden cel, waarvan 10 maanden met uitstel, en een boete van 9.957 euro, waarvan de helft met uitstel. Drie medebeklaagden kregen dezelfde straf, voor een van hen was die ook met gedeeltelijk uitstel.

Acht handlangers van de bende werden veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf en boetes van 2.478,94 euro tot 4.957,87 euro. Een laatste beschuldigde kreeg 4 maanden cel en een boete van 2.478,94 euro.

De hoofdbeklaagden moeten ook opdraaien voor de ontdoken accijnzen ten bedrage van 176.220 euro.