Ordehandhaving voetbal kost Belg vijf miljoen

De inzet van politiemensen bij voetbalmatchen heeft de belastingbetaler vorig jaar 5 miljoen euro gekost. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) geantwoord op een parlementaire vraag.

jforier

De onkosten voor de ordehandhaving zijn het hoogst bij Anderlecht (673.162 euro) en Club Brugge (444.599 euro). Sint-Truiden blijkt de op één na ‘goedkoopste’ club te zijn.

De kosten per wedstrijd worden bepaald door verschillende factoren: de structuur van de lokale politie, de ligging van het stadion, het aantal supporters en het aantal risicowedstrijden. Voor het seizoen 2003-2004 zijn de Limburgse clubs relatief goedkoop: de onkosten voor de ordehandhaving in Sint-Truiden waren goed voor 126.509 euro. Voor de andere Limburgse clubs Racing Genk en Heusden-Zolder (KBHZ speelt inmiddels in tweede klasse) komt dat neer op respectievelijk 191.264 euro en 130.278 euro. De kostprijs voor de inzet van politiediensten voor Anderlecht en Club Brugge ligt vier tot vijf keer hoger.

“Of die onkosten te verantwoorden zijn? Het is een mes dat aan twee kanten snijdt”, zegt Jo Vanhecke, hoofd van de federale voetbalcel. “Zijn er veel manschappen en géén incidenten, wordt al snel de vraag gesteld of er zoveel agenten nodig zijn. Zijn er weinig agenten en gebeurt er toch iets, is het hek van de dam. Toch is de trend dat er steeds minder agenten worden ingezet. Reden is de voetbalwet.”

Die wet stelt politiediensten in staat om supporters te penaliseren binnen een straal van vijf kilometer rond het stadion. In totaal werden er tijdens het seizoen 2003-2004 in eerste klasse 142 incidenten met supporters geregistreerd. Vooral bij thuiswedstrijden van Standard (15), Beveren (11) en Charleroi (10) waren er ongeregeldheden. In acht voetbalwedstrijden raakte een agent gewond.