Vogelgriep kan miljoenen mensen doden

Enkele vooraanstaande virologen waarschuwen donderdag in het medisch vakblad Nature dat de volgende wereldwijde griepepidemie zal worden uitgelokt door een gewijzigd vogelgriepvirus met "rampzalige gevolgen".

Belga

Een vijfde van de wereldbevolking zal zwaar ziek worden. Ziekenhuizen zullen wereldwijd minstens 30 miljoen mensen moeten opvangen en een vierde van die patiënten zal sterven, klinkt het.

De uitgevers van het wetenschappelijk blad zijn zo bezorgd over deze dreiging dat ze in het jongste nummer van Nature heel wat bijdrages en commentaren over de vogelgriep bundelden. Onder de auteurs bevinden zich wetenschappers als de directeur infectieziektes van het Nationaal Gezondheidsonderzoeksinstituut van de VS, Anthony Fauci, aids-onderzoekers David Ho (New York) en Albert Osterhaus (Rotterdam), en Michael Osterholm (Minneapolis) en Robert Webster (Memphis).

De wetenschappers waarschuwen niet alleen voor een strijd op leven en dood bij miljoenen mensen. De gevreesde epidemie zou immers ook rampzalig zijn voor de wereldeconomie, meer nog dan welke gezondheidscrisis ooit. De experts roepen de industrielanden, en met name de G8-lidstaten, op om middelen vrij te maken voor de ontwikkeling van een nieuw type vaccinatie tegen griep.

Sommige experts menen dat het vaccineren van gevogelte voorrang moet krijgen. Als we het vogelgriepvirus bij kippen en ander gevogelte onder controle krijgen, kan de mensheid nog wat tijd winnen voor het tot een dergelijke grootschalige ramp komt, klinkt het.