Vlak-taks in de toekomst absoluut onbespreekbaar voor sp.a

Het is voor de sp.a in de toekomst "absoluut onbespreekbaar" dat er iets zou komen als een vlak-taks waarbij mensen die minder verdienen procentueel evenveel moeten bijdragen.

Belga

Dat zei Vlaams sp.a-fractievoorzitster Caroline Gennez zondag in een reactie op het pleidooi van het VLD-Vivant-congres voor de invoering van een fair-taks als opstap naar een vlak-taks.

De vlak-taks geldt zowat als het paradepaardje van het congres dat vandaag afgesloten wordt in Antwerpen. De Vlaamse liberalen willen in de toekomst komen tot één tarief voor de personenbelastingen. Als tussenstap willen ze nog twee tarieven behouden: 20 en 40 procent.

"Bij alle regeringsonderhandelingen moeten compromissen worden gesloten en ik ben niet bang voor de uitvoering van het huidige regeerakkoord dat is afgesloten met premier Guy Verhofstadt", zei Gennez in De Zevende Dag (Eén). "Maar in de toekomst is het voor ons absoluut onbespreekbaar dat er zoiets zou komen als die flat-taks waarbij mensen die minder verdienen procentueel evenveel moeten bijdragen".

Ze noemde zo'n systeem niet rechtvaardig. "Ons principe is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen en daar is in deze voorstellen weinig van terug te vinden", stelde ze in De Zevende Dag. Eerder tijdens een debat had VLD-senator Jean-Marie Dedecker het tegendeel verklaard. "De sterkste schouders betalen nog steeds meer", luidde het.

De socialistische fractieleidster gaf nog een sneer aan het adres van staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne. "Ik ben verontwaardigd als ik iemand als Vincent Van Quickenborne hoor zeggen: 'Iemand die dertig keer meer verdient dan iemand anders die betaalt dertig keer meer belastingen, maar die werkt ook dertig keer harder'. Ik zou eens willen dat hij dat gaat uitleggen aan de werknemers die aan de band staan bij Picanol wanneer ze het loon van (de vorige topman) Jan Coene zien", aldus de sp.a-politica.