Ontdek Belgische biodiversiteit op interactieve website

De cel Biodiversiteit van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen heeft een interactief programma voorgesteld met als doel het publiek op een speelse wijze kennis te laten maken met de Belgische biodiversiteit. Het instrument, AMAI! genaamd, werd zondag naar aanleiding van de internationale dag van de biodiversiteit aan het publiek voorgesteld.

Belga

AMAI! is een interactief en innovatief digitaal instrument waarbij foto's en geluiden op een doordachte, maar speelse manier zijn samengebracht in een soort mozaiek. Het moet de schoonheid van de biodiversiteit tonen, evenals de gevaren die een er een bedreiging voor vormen. AMAI! is vrij beschikbaar op de website

.

Minister van Leefmilieu Bruno Tobback mocht zondag de herdruk aankondigen van de brochure 'Biodiversiteit in België: een overzicht'. De brochure is een gevulgariseerde samenvatting van het boek 'Biodiversity in Belgium', de eerste uitgebreide inventaris van biodiversiteit in België, die in december uitkwam.

Vijf maanden na de lanceringsdatum zijn de 10.000 Franstalige exemplaren volledig uitgeput. Van de evenveel Nederlandstalige exemplaren zijn er nog 3.000 over. Om tegemoet te komen aan de blijvende aanvragen en om de brochure te kunnen overmaken aan de secundaire scholen en alle bibliotheken, werd een herdruk overeengekomen.

Minister Tobbback wees er voorts op dat er voor België geen enkele gedetailleerde inventaris bestaat over de evolutie van de fauna en flora in functie van de rechtstreekse en onrechtstreekse gevolgen van fytosanitaire producten. In september zal er een studie worden gewijd aan de effecten van pesticiden, kondigde de sp.a-bewindsman aan.

"Overigens zullen we dit jaar voor het eerst in België door middel van een indicator de risico's berekenen die pesticiden inhouden. De indicator zal het aantal producten op de markt meten, alsook hun effect op het milieu en de gezondheid. Het eindresultaat wordt voor 2006 verwacht", luidde het voorts.