Zoutproducenten vinden gezondheidsnorm zoutverbruik te streng

De Europese zoutproducenten, verenigd in EuSalt, beweren dat het verband tussen sterk zoutverbruik en hoge bloeddruk niet echt aangetoond is. Ze vinden dan ook dat de gezondheidsrichtlijnen voor zoutconsumptie te streng zijn.

Belga

Dat meldden ze donderdag tijdens een persconferentie. Alain Dupont, diensthoofd klinische farmacologie bij het AZ-VUB, zegt dat er wel degelijk een verband is tussen zoutverbruik en hypertensie. De zoutproducenten stellen dat de huidige richtlijnen dateren van de jaren '90 en niet wetenschappelijk gestaafd zijn. Zo geldt de norm dat je per 24 uur maximaal 6 gram zout mag consumeren. "Dit is laag en niet realistisch", aldus professor klinische epidemiologie Diederick Grobbee van de universiteit van Utrecht op de persconferentie. "Je behoefte aan zout hangt af van wat je doet. Wie bijvoorbeeld een zware fysieke inspanning levert, transpireert en verliest veel zout. De zoutinname mag dan hoger liggen".

Volgens de zoutproducenten tonen recente studies overal ter wereld ook aan dat een lager zoutverbruik nauwelijks invloed heeft op een te hoge bloeddruk. Andere factoren, zoals een vermindering van stress, gewichtsverlies en minder alcoholverbruik spelen een grotere rol, luidt het. "Voor atleten, zwangere vrouwen en ouderen kan het zelfs gevaarlijk zijn het zoutverbruik te verminderen".

Alain Dupont, diensthoofd klinische farmacologie in het AZ-VUB, zegt in een reactie aan Belga dat observationale studies wel degelijk hebben aangetoond dat wanneer er een bevolking veel zout verbruikt, er meer gevallen voorkomen van hoge bloeddruk. Ook blijkt uit recent Amerikaans onderzoek dat minder zout een gunstig effect heeft. "We zien verder ook dat bloeddrukverlagende geneesmiddelen meer effect hebben wanneer de patiënt tegelijk ook het verbruik van zout beperkt. Wij raden patiënten bijvoorbeeld aan geen extra zout aan de maaltijden toe te voegen. Een echt zoutloos dieet raden we evenwel zelden nog aan. Zoutloos brood eten bijvoorbeeld, is meestal niet nodig", aldus Dupont.

"Bij ons geldt inderdaad de norm van maximaal 6 gram zout per 24 uur. Die norm is gebaseerd op internationale richtlijnen en hier bestaat een zeer brede consensus over. De meeste Belgen komen hier trouwens niet aan", besluit Dupont.