Drie leden Ansar Al-Soenna ter dood veroordeeld in Irak

Een Iraakse rechtbank heeft zondag drie leden van de groepering Ansar al-Soenna die banden heeft met het terreurnetwerk al-Qaida, tot de doodstraf veroordeeld wegens moorden, ontvoeringen en verkrachtingen. Dat heeft een correspondent van het Franse persbureau AFP ter plaatse vastgesteld.

Belga

Het zijn de eerste terdoodveroordelingen onder de regering van premier Ibrahim al-Jaafari. Onlangs kondigde hij de herinvoering van die straf aan. De doodstraf was opgeheven door de Amerikanen na de invasie van maart 2003.

De drie mannen van 25, 30 en 40 jaar oud hebben minstens 20 operaties bekend waarbij ze Iraakse politiemensen hebben gedood en ontvoerd, en Iraakse vrouwen verkracht.

Het speciaal strafhof van Koet, 175 km ten zuiden van Bagdad, heeft gezegd dat de straf "binnen de tien dagen" wordt voltrokken. De manier van executie is niet geweten.

Ansar al-Soenna zegt een alliantie te vormen van islamitische facties, en heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor meerdere aanslagen en ontvoeringen in Irak.