Prominente leden Moslimbroederschap opgepakt in Egypte

In Egypte zijn zondagmorgen verscheidene leden van de Moslimbroederschap opgepakt, onder wie Mahmoud Ezzat, secretaris-generaal en hoofd van de afdeling Caïro.

AP Ned

Hij is de op drie na hoogste figuur van de gezaghebbende, maar buiten de wet gestelde organisatie. Volgens de Moslimbroederschap zijn er behalve Ezzat nog negentien andere leden opgepakt, maar de politie zei zestien personen te hebben gearresteerd.

De regering van president Hosni Mubarak voert al enige tijd campagne tegen de Moslimbroederschap en heeft de afgelopen weken honderden, zo niet duizenden leden opgepakt. De groep heeft opgeroepen tot een boycot van een referendum op 25 mei over een door Mubarak voorgestelde grondwetswijziging die de presidentsverkiezingen moet openstellen voor meerdere kandidaten.

Volgens de broederschap en andere oppositiegroepen stelt het gebaar van Mubarak niets voor, omdat kandidaten steun zullen moeten vergaren in het parlement en de gemeenteraden waar Mubaraks partij een absolute meerderheid heeft. De afgelopen weken zijn in verschillende steden betogingen gehouden tegen Mubarak, die soms uitliepen gewelddadige confrontaties met de politie.