Londen dreigt met veto om korting op EU-begroting te behouden

Groot-Brittannië zal indien nodig "zijn veto gebruiken" om zijn korting te behouden op de begroting van de Europese Unie. Dat heeft de Britse minister van Financiën Gordon Brown zondag tegenover de BBC gezegd.

Belga

"Het is volledig gerechtvaardigd. En als we het resultaat niet krijgen dat we willen, zullen we niet aarzelen om ons veto te gebruiken, waartoe we het recht hebben", stelde Brown in de uitzending 'Breakfast with Frost'.

Frankrijk, Duitsland en Polen eisten eerder deze week een herziening van de Britse korting op de EU-begroting. Ook het huidige Luxemburgse voorzitterschap van de EU vindt een status quo rond de Britse korting onhoudbaar. Probleem is echter dat de discussie met unanimiteit moet beslecht worden.

Later zondag komen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel samen om te reageren op een compromisvoorstel van het Luxemburgse voorzitterschap over het toekomstige EU-budget.

Groot-Brittannië geniet sinds de top van Fontainebleau in 1984 van een korting op zijn bijdrage aan de begroting van de EU. Alle andere lidstaten betalen sindsdien voor een deel de factuur van die korting.