Partijraad N-VA beslist in Vlaamse regering te blijven

De N-VA-partijraad heeft woensdagavond met een ruime meerderheid beslist om in de Vlaamse regering te blijven. Het partijorgaan steunt het akkoord dat de coalitiepartners afgelopen nacht hebben afgesloten om het vertrouwen binnen de meerderheid te herstellen.

Belga

Er waren een 100-tal stemmen voor, 16 onthoudingen en slechts twee tegenstemmen.

De N-VA was het meest verbolgen over de schending van het Vlaams regeerakkoord nadat bleek dat de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde niet zou gesplitst worden. De partij vroeg vertrouwenwekkende maatregelen van de liberale en socialistische regeringspartners.

Vorige nacht gingen de Vlaamse ministers akkoord over een pakket maatregelen om het vertrouwen in de regering te herstellen. Het gaat om een reeks initiatieven om het Vlaams karakter van de rand rond Brussel in de verf te zetten en om afspraken over dossiers die samen met de federale overheid moeten worden aangepakt.

Zowel partijvoorzitter Bart De Wever als N-VA-minister Geert Bourgeois lieten zich woensdagmorgen in het Vlaams parlement al positief uit over het akkoord. Formeel was het echter de N-VA-raad - het uitgebreid partijbestuur met 150 leden - dat zich diende uit te spreken over het al dan niet in de regering-Leterme blijven.